Kijken, lezen, luisteren

Wat is empathie?

Bij iemand blijven, daar waar die is. Wat het níet is legt Brené Brown haarfijn uit in deze lieve animatie…

 

Alle vrouwen willen maar één ding 🙂

Je hóeft het niet op te lossen! Luíster nou gewoon eens naar me!!!

‘What are emotions, and how do they work?’

Prachtig filmpje over emoties, en waarom het belangrijk is om ze serieus te nemen: ze hebben je iets te vertellen! En wat je laat zien, is niet altijd hoe je je voelt…

Het komt niet vanzélf goed, als je niet of nauwelijks meer vrijt… We doen het substantieel minder dan 20 jaar geleden. Oorzaak: tijdgebrek. Met tips, voor het maken van kwaliteitstijd. Heb je mij ook niet meer nodig 🙂

 

Of je nou veel zin hebt, of weinig: jij bent normaal. Als je je nou afvraagt: waarom heb ik geen zin meer? Of: ben ik niet aantrekkelijk meer? Of: waarom heb ik de héle dag door maar trek in seks? Kijk dan dit filmpje eens. Het vertelt je alles over het dual-control-system. Gaspedalen, en rempedalen. Over een setting waarin je álles leuk vindt en hoe stress ervoor zorgt dat níks je meer kan bekoren. Bottom line: jíj bent normaal! De context veranderen, dát helpt, als je een probleem ervaart.

Houd me Vast

Houd me Vast is hét boek, behorend bij het EFT-programma. Sue Johnson ontdekte dat partners eigenlijk maar twee dingen willen: dat de ander er voor ze is, als ze hem of haar nodig hebben, en dat ze voor de ander op de eerste plaats komen. Het boek heeft een inleiding met een vragenlijst, een soort vertrekpunt. Daarna volgt het format voor zeven gesprekken die je als paar kunt voeren, om samen je relatie een boost te geven. Het doel van de gesprekken is aan de ene kant de negativiteit terug te brengen die sleetste relaties kenmerkt, en aan de andere kant de intimiteit te versterken.

Het boek volgt de lijn van ieder EFT-traject: helder krijgen in welk patroon partners verstrikt zijn geraakt, gedrag en gevoelens in kaart brengen. Het leert paren te de-escaleren en biedt handvatten voor het voeren van een intiem gesprek. Je leert oude kwetsuren bespreken en vergeven en ook hoe je de band kunt versterken met seks en intimiteit. Het sluit af met een vooruitblik om je relatie toekomst-proof te maken en houden.

De schrijfster is Canadees en de toon van het boek staat sommige mensen tegen. Het doet in Nederlandse ogen wat ‘Amerikaans’ aan. Dan is het EFT-werkboek voor paren een goed alternatief.

De zeven pijlers van een goede relatie

Wat kenmerkt nou goede relaties? John Gottman deed uitgebreid onderzoek, waarbij hij stellen observeerde tijdens hun dagelijkse bezigheden in een speciaal daarvoor ingerichte studio, het ‘Love Lab’. De basis van iedere goede relatie is vriendschap. Hoe komt het nou dat sommige mensen heel veel ruzie maken en toch gelukkig zijn? En hoe komt het dat je het verloop van een ruzie al binnen de eerste drie minuten kunt voorspellen? Een tipje van de sluier: kritiek leveren en een muur optrekken helpen niet, herstelpogingen doen en accepteren helpt wel! Wat kun je doen, en wat moet je vooral niet doen? Het boek staat vol tips en oefeningen. Nauwelijks nog verkrijgbaar, wel in de meeste bibliotheken. Een absolute en goedgeschreven aanrader.

Het EFT-werkboek voor (Echt)paren

Het EFT-werkboek voor (Echt)paren telt 13 hoofdstukken, elk met een stukje theorie, voorbeelden uit de praktijk en overdenkingen die je eerst individueel uitwerkt voordat je ze met je partner deelt. Ook hier leer je het patroon in kaart brengen, de-escaleren, opnieuw verbinden en elkaar vergeven. Daarna hoe je de hervonden intimiteit ook in je seksleven kunt terugbrengen, en hoe je toekomstige hobbels op de weg kunt nemen. Het is wat arbeidsintensiever dan het boek Houd me Vast. Voor mensen met discipline, die houden van zelf-doen: als je gezamenlijk drie maanden uittrekt en iedere week een hoofdstuk doorwerkt, blijft er niets onaangeroerd. Als de wat zijige toon van Houd me Vast je tegenstaat, is dit boek een goed alternatief.

Goed wetenschappelijk onderbouwd en leest als een trein. … Je leert begrijpen waarom je altijd op de verkeerde valt, of waarom je steeds weer afknapt op je geliefde wanneer de relatie hechter wordt.’ Aldus pscychologie Magazine, over het boek Verbonden, van Amir Levine en Rachel Heller. Vooral voor singles op zoek naar een vastere relatie een eye-opener. Met tests, praktijkvoorbeelden en tips voor effectieve communicatie. 

Een open relatie, niet voor watjes is een realistisch boek over wat je tegen kunt komen als je besluit je relatie te openen. Vaak gebeurt dat omdat één van de partners dat graag wil en de ander het durft te onderzoeken. Dit alles in het licht van EFT relatietherapie. Bottom line: je kunt elkaar pas loslaten als je elkaar stevig vasthoudt, en blijft werken aan verbondenheid. Dan kun je de jaloezie en de pijn die er onvermijdelijk bij komen kijken samen aan. De schrijfster is EFT relatietherapeut, en vertelt uit eigen ervaring.

Act with Love

Voor wie het Engels goed beheerst: ACT with love, van Russ Harris. Gebaseerd op de Acceptance and Commitment Therapy. In grote lijnen gaat ACT over het verkennen van je eigen waarden en het inrichten van je leven zó, dat die waarden daarvan het uitgangspunt vormen. Mindfulness is één van de pijlers, evenals het ontrafelen van negatieve gedachten, die vaak de oorzaak zijn van pijn en verdriet.

Het boek bevat oefeningen die vooral gericht zijn op persoonlijke ontwikkeling, door zelfonderzoek en mindfulness. Het bevat ook oefeningen die je samen met je partner kunt doen ‘if your partner is willing’. Wat mij aanspreekt in dit boek is de nadruk die het legt op de vraag: ‘Wat voor partner wil ík eigenlijk zijn?’. Dat is een radicaal andere insteek dan ‘samen aan de slag met de communicatie’, of ‘het voeren van intieme gesprekken om de verbinding te herstellen’. Je kunt dit boek in je eentje doorwerken en je mag ervan uitgaan dat daarmee ook verandering in je relatie op gang komt, doordat jij anders naar je relatie kijkt. De oefeningen uit dit boek gebruik ik graag in mijn coachings-sessies.

Esther Perel

Wie afgelopen zomer de laatste aflevering van Zomergasten zag, zat waarschijnlijk aan de buis gekluisterd. Een boeiend college over relaties, drijfveren, verlangen en doodsheid. Heb je altijd al een keer een vlieg op de muur willen zijn bij een relatietherapeut? Er is een podcast, van sessies van Perel met haar cliënten. Ingekort, dat wel: iedere sessie duurt vier uur, en je hoort de hoogtepunten, dieptepunten en kantelmomenten hier:  https://www.estherperel.com/podcast 

 

Ne me quitte pas.

Van Jacques Brel. Mijn favoriet bij liefdesverdriet. Vooral de laatste strofen: ‘Laisse-moi devenir l’ombre de ton ombre, l’ombre de ta main, l’ombre de ton chien.’ Laat me de schaduw van je schaduw, de schaduw van je hand worden, de schaduw van je hondje… De mooiste video op YouTube werd verwijderd. Hier een Spotify-link: ne me quitte pas 

Als de liefde niet bestond.

Wende Snijders. Omdat zonder liefde leven onmogelijk lijkt.

All of me. Take my lips, I want to lose them, Take my arms, I’ll never use them. Billy Holiday’s classic, geheel in stijl met de website!