Virtuele Intimiteit
We chatten heel wat af, sinds we met de smartphone altijd en overal onze vrienden bij ons hebben. Gezellig toch? Zo nu en dan even hallo en dag, een grappig plaatje van Nijntje Oosterhuis om de dag een beetje op te leuken, even horen hoe het gaat en laten weten dat je er nog bent. Prachtig!
In de gesprekken die ik met mensen heb over de intimiteit in hun relatie duikt vaak een derde in het spel op. Soms een fysieke, in de vorm van een minnaar of minnares. Even vaak een virtuele: degene met wie de partner intimiteiten uitwisselt via de chat. Trouwens, met minnaars en minnaressen wordt ook heel wat afgebabbeld op WhatsApp. Veel stiekeme relaties komen uit omdat er per ongeluk een chatje open blijft staan, of omdat een wantrouwige partner op zoek gaat naar informatie.
Chatten nodigt op de één of ander manier uit tot het uitwisselen van vertrouwelijkheden. Ik weet er alles van. Het gaat snel heen en weer, je denkt niet ná over het formuleren. Er zit een schermpje tussen, en gek genoeg vergroot dat het lef om ‘moeilijke’ dingen te zeggen. Veel mensen zouden IRL nooit zeggen wat ze als letters op een scherm durven laten zien. Voeg daar nog een paar gezellige icoontjes aan toe (blaaskushartje, smiley met een blauw aureooltje) en de suggestie van verder gaande intimiteit is gewekt. En dat is dan weer een tikkie spannend en dus aantrekkelijk. En omdat onze bedrading is afgesteld op reageren als iemand een contactpoging doet, is de chat echt overal. Aan tafel, op vakantie, in bed.
Zelfs als je geen enkele neiging hebt tot vreemdgaan, voelt intiem chatten voor partners vaak wél zo. Zeker als je eigen gespreksstof een beetje is opgedroogd, en je partner vanuit een ooghoek een berichtje leest en glimlacht. En als je wél gezellig samen bent maar je hoort de hele tijd ‘Ping!’ dan voelt het toch niet helemaal meer als onverdeelde aandacht. Het is tijd voor serieuze Chatiquette!
Als je met een ander meer intimiteiten uitwisselt dan met je eigen partner, krab je dan nog eens achter je oren. Er is op zijn minst werk aan de winkel. Doe je telefoon een paar uur weg en kijk degene naast je op de bank eens ondeugend aan.
Wees zo beleefd om in het bijzijn van je geliefde niets te typen wat hij of zij niet zou mogen zien. Beter nog: typ níets wat hij of zij niet zou mogen zien. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar toch…
Ik hoor van veel cliënten dat ze dat chatten het áller-pijnlijkste verraad vinden. ‘Dat ze ’s morgens vroeg al goedemorgen tegen hém zei. Iédere dag. Terwijl ze naast me lag.’ ‘Dat hij haar een fotootje stuurde en een uitnodiging voor een vrijpartij.’ ‘Zij wist eerder dan ik, dat mijn schoonmoeder was overleden…’. Realiseer je waar je mee bezig bent.
Toch: denk er niet meteen het ergste van als je een chat aantreft met ‘schat’ en kusjes. Mensen die elkaar live niet aanraken strooien digitaal met zoentjes en icoontjes. Dat maakt het online-leven gezelliger. Maar laat je alarmbellen ook niet te makkelijk sussen als het bij jullie thuis schort aan intimiteit…
Mensen schamen zich vaak over hun eigen wantrouwen richting de mobiel van hun partner. En omdat ze niet willen zeuren gaan ze gluren. Of invullen. Hoe dan ook, al dat gechat kan je relatie stevig ondermijnen. Praat er eens over!
Sommige dingen voelen heel dringend maar zijn in wezen niet belangrijk. Net zoals je kunt besluiten om een uur uit je mailbox te blijven om een belangrijke klus af te maken, kun je besluiten een uur lang niet te reageren als je mobiel roept. Of dat de slaapkamer een chatvrije zone is. Onze behoefte aan chatten komt voort uit een behoefte aan contact en intimiteit. En dat is IRL met al je zintuigen open uiteindelijk vaak een stuk bevredigender.
Wat voor rol speelt chatten in jouw leven? Reageren kan hieronder, leuk als je dat doet! En het mag ook anoniem : )
Recente reacties